ל. הלכה להסדיר עניין בבית העירייה בעיר בה היא מתגוררת. בכניסה לקומה המובילה למשרדים השונים, ביניהם לשכת ראש העיר ישב מאבטח של חברת אבטחה מוכרת. ל. הציגה את עצמה וציינה כי יש לה פגישה באחד המשרדים והמאבטח האדיב ניגש לברר עם המזכירה האם שמה רשום ברשימת המוזמנים.
כל אותו הזמן בה בדק באדיבות רבה את הנתונים ואף הגדיל לאחר מכן לעשות וליווה את ל. למשרד הרצוי, היתה עמדתו בכניסה ללשכת ראש העיר בלתי מאוישת וחשופה לגמרי.
האם פעל נכון? היכן בעצם מתחיל ומסתיים תפקידו של מאבטח?
אבטחה בלתי מקוונת
שירותי אבטחה אנושיים הם כשמם, ניתנים על ידי כוח אדם אמון, מנוסה, בעל הכשרה ואימון רלוונטי. אולם מדובר גם בבני אדם, אנשים שחשים לעזור ולסייע, חווים רגשות ותחושות ולכן עשויים גם לטעות.
האם טעה אותו המאבטח כשנטש את משמרתו? ייתכן ולא. אחד הנושאים הנלמדים במסגרת הכשרה ואימון של מאבטחים הוא הפעלת שיקל דעת והערכת סיכונים. למתבונן מן הצד יכולה היתה פעולה זו של המאבטח להיראות תמוהה. הרי תפקידו לוודא כי אורחים לא רצויים לא יגיעו קומה השנייה בה נמצאת לשכת ראש העיר.
מצד שני, האם נשקפה באותו רגע סכנה לחייו של ראש העיר? האם ל. שהגיעה לפגישה ונזקקה לעזרה היוותה איום או סכנה? המאבטח המיומן חישב בראשו מן הסתם את הסיכונים, התרחישים ואת פרק הזמן שנדרש לו להיעדר ממקומו. רק אחרי שהבין כי לא נשקפת כל סכנה, כי ל. היא אזרחית תמימה ואינה גורם עוין וכי פרק הזמן שנדרש למתן סיוע הסתכם בדקות בודדות, קיבל החלטה ופעל כנדרש.
סביר להניח כי לו היה מדובר על מצב בו קיים איום ברור על ראש העיר, או ל. היתה מעוררת את חשדו של המאבטח, הי הפועל אחרת. כמו כן, לא ידוע אם באותו הזמן לא נצפתה כל ההתרחשות במצלמת אבטחה שמקושרת למוקד, כך שקיים סיכוי סביר לגיבוי שהיה למאבטח.
על מאבטחים, אנשים ומה שביניהם
מאבטחים של חברות אבטחה מודעים היטב למעשיהם ולצעדיהם. הם משובצים לעבודה לאחר התאמתם לתפקיד ואחרי שקיבלו הנחיות ברורות מאנשי קשר בישובים,מוסדות, משרדים ממשלתיים וכדומה. כלומר, עבודתם מתבצעת בשקיפות ובשיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים, בין אם הקב"ט בישוב, כוחות הבטחון, המשרד לבטחון פנים או המשטרה, תלוי באופי והיקף התפקיד.
הם אמונים בהערכת סיכונים ובחינת כל תרחיש לגופו. השאלה היא האם מתפקידו של מאבטח גם לסייע לאזרחים דוגמת ל. או לבצע את תפקידו כמאבטח בלשכת ראש העיר.
התשובה אינה חד משמעית. בסיטואציה אחרת, בה בית העירייה מלא וגדוש אנשים סביר להניח שהיה פועל אחרת. מאחר ובמקרה המדובר לא היה אדם נוסף בקומת הכניסה לעירייה, החליט לסייע. כלומר, המאבטח הפעיל את תחושת המחויבות שלו לסייע ולעזור רק לאחר שהבטיח את בטחונו של ראש העיר וכי לא נשקפת לו כל סכנה.
וכך הם המאבטחים. ראשית יתנו מענה ללקוח, לגורם ששכר את שירותם, אולם אם יעלה בידם ומתוך תחושת צדק ונאמנות, יסייעו גם ככל שיוכלו, מבלי להעמיד בסכנה את הגורם עליו הם שומרים.