ישראל של המאה העשרים ואחת היא לא רק ישראל שיש בה בעיות בטחוניות. זו ישראל שקיימים בה מעשי פשע, ונדליזם, מצבים של רשלנות שמובילים לתוצאות הרות גורל ושל אזרחים, פרטיים, ציבוריים ובעלי עסקים שמבקשים להבטיח את עצמם, רכושם וחייהם.
בישראל של המאה העשרים ואחת פועלות חברות אבטחה רבות כדי לתת מענה למקומות בהם אין למשטרה את המשאבים והנהלים להיות במקומות אלו. אבל האם זה מספיק או שמא יש מקום לשיפור המגמה?
שומרים על כל פינה?
זקני המדינה מספרים על זמנים בהם הי הולכים לישון בלילה מבלי לנעול את הדלתות. הזמנים הללו כבר חלפו להם מזמן והיום לא רק מנעולים מקשטים כל דלת אלא גם מערכות אזעקה, מצלמות אבטחה, גדרת ושערים.
סצנות המועדונים כבר מוכרת לרבים על כל מקרי האלימות שפוקדים אותם, כמותם גם זירות הספורט, כנסים והפגנות שיוצאים מכלל שליטה, זאת לפני שדובר על אבטחת יישובים, בתים פרטיים והגנה על משתתפי אירוע, מסיבה או משלחת בחו"ל.
משטרת ישראל לא יכולה להקצות משאבים לכל משרד, בית עסק, מקום ציבורי ובית פרטי. את זה עושות חברות אבטחה שמכסות חלק נכבד של סידורי האבטחה, שמירה ובטחון בארץ.
נדרשו שנים רבות לבסס את מעמדה של האבטחה האזרחית בשראל ולהפוך לגוף אמין, יעיל ומקצועי כפי שהוא היום. שומרים ומאבטחים נבחרו מתוך היצע דליל ורובם לא היו מוכשרים אמונים לתפקיד וגם משטרת ישראל שמתפקידה היה להנחות ולהדריך את האבטחה לא השקיעה הרבה מאמץ בנושא.
במקביל לחברות השמירה והאבטחה האזרחית התפתחה האבטחה המוסדית באופן מעורר התפעלות. עם השנים פותחו שיטות אבטחה הדרכים להתמודד עם סוגים שונים של איומים, נבנתה מערכת המורכבת באנשי מקצוע מובילים ונכתבו נהלים ותורות לחימה מורכבות ורבות.
בתחילת שנות התשעים חל שינוי משמעותי באבטחת מוסדות חינוך, עם הסדרת ההכשרה של מאבטחים רבים, תנאי קליטתם לחברות האבטחה, הכשרתם ואימונם. עוד נקודת ציון לשינוי שהתחולל בתחום האבטחה היא רצח רבין. נהלים ותקנים חדשים נרשמו ועבודת המאבטחים הפכה לעוד יותר רצינית ומושקעת.
בתוך כעשר שנים הוקם בשראל מערך אבטחה של חברות אבטחה פרטיות שהוא מקצועי ומיומן, בשל ומנוסה ועם עבודה צמודה של משטרת ישראל שהדריכה, בנתה תקנים לדמותו של מאבטח וליוותה את התהליך כולו. ניתן לומר שתחום האבטחה עבר מהפך של ממש.
האם די בכך?
השאלה הנשאלת היא האם, עם כל המיומנת והמקצועיות שרכשו חברות אבטחה, עם כל הציוד והעזרים המתקדמים, האם שירותי האבטחה המסופקים היום מספיקים ונותני מענה מלא לדרישה או שמא יש מקום לשיפור?
חברות האבטחה מצידן מגייסות מועמדים, פועלות לפי הנהלים והתקנים שמציבים בפניהן הרשויות והגופים האמונים על אכיפת החוק ובעידוד המשטרה אפילו הוקמו קורסים מיוחדים לקציני בטחון. יחד עם זאת, קיים בישראל מחסור באזורי מטווח ירי לאימונים שוטפים, זאת לאחר שהמטווח בקיסריה נסגר. בסך הכל קיימות בישראל כשלושים חומות ירי המשמשות לאימוני מאבטחים ואשר מאושרת על ידי משטרת ישראל.
בנוסף, בשל הצרכים המשתנים, נדרשים סוגים רבים ומגוונים של קורסים והכשרות, כמו למשל הגנה עצמית ואימוני תקיפה, שימוש באמל"ח, רענון הנהלים ואחרים. מדובר בכמות גדולה אד של תכנים שעל המאבטחים ללמוד.
עושה רושם כי המצב הקיים הוא סביר וכי חברות אבטחה "מספקות את הסחורה". יחד עם זאת, לאור הדרישה ההולכת וגוברת מצידם של מגזרים רבים לקבלת שרותי אבטחה ושמירה, נראה כי בהחלט יש מקום לשיפור המגמה והגדלת מספר המאבטחים הפרטיים כך שניתן יהיה לספק מענה לכל דורש, בתחום שהדרישה אליו הולכת וגוברת ככל שעובר הזמן.