חברות אבטחה בישראל הן חברות מקצועיות, המקדישות מחשבה, אימונים ולימוד רב של שיטות אבטחה מתקדמות ושיפור היכולות של המאבטחים בחברה, הן כדי להבטיח את ההגנה הטובה ביותר והן כדי להבטיח את שלום המאבטחים עצמם. האימונים, ההדרכה וההסמכה של כל מאבטח בחברת אבטחה כוללים שיטות הגנה ולחימה רבות, ביניהן גם קרב מגע.
קצת הסטוריה
ההסטוריה של קרב מגע היא ארוכה ותחילתו במזרח אירופה. את השיטה פיתח יהודי בשם אימריך ליכטנפלד, המוכר בכינוי, "אימי". אמי הגיע לישראל בשנת 1942 היישר מצ'כוסלובקיה, ארץ הולדתו. הוא גילה אוכלוסיה קטנה חסרת יכולת וידע בלחימה והגנה עצמית והתגייס לשורות ארגון ההגנה כמאמן של אימונים גופניים מיוחדים. אימונים אלו כללו היאבקות, שחייה, שימוש בסכין והתגוננות מפני תקיפות. אימי הכשיר חברים רבים ביחידות צבאיות שונות, של ההגנה, הפלמ"ח, כוחות המשטרה ועוד. שיטת האימונים נקראה קרב פנים אל פנים, שלימים תתפתח עוד יותר ותיקרא בשם קרב מגע.
בשנת 1978 נוסד בישראל האיגוד לקרב מגע והגנה עצמית שהתבסס כולו על שיטת האימונים של אימי. עם השנים התחילה שיטת לומה זו להיות מזוהה כשיטה ישראלית לאומית והתחילה לערר עניין ברחבי העולם, לצד אמנויות לחימה מן המזרח.
החזון של אימי ליכטנפלד נשמר במלואו, גם לאחר מותו בשנת 1988. לדבריו שיטת קרב מגע היא פשוטה אולם יעילה. הרעיון מבוסס על שימור אנרגיה תוך כדי תנועה פשוטה, ללא הוראות או חוקים ספורטיביים, זאת מאחר וציות לחוקים בזמן אמת עלול להגביל את היכולת של מי שעושה שימוש בקרב מגע.
שיטת קרב מגע אותה לומד כל מאבטח בכל חרת אבטחה המכבדת את עצמה ונחשבת לרצינית ויסודית מלמדת לכוון את האזורים הרגישים והפגיעים ביותר בגופו של האדם עימו נאבקים, זאת כדי לנטרל אותו כמה שיותר מהר ולמנוע ממנו לגרום נזק. תורת קרב מגע נשענת על תורה שאומרת "היה צנוע, אל תיפגע, השתדל להמנע מעימות אולם אם תותקף – הגב מייד!". למעשה, תורה זו מסכמת עד היום את ההנחיות אותן מקבל כל מאבטח בכל חברת אבטחה, והיא לשמור על מידה של איפוק וצניעות, ולהשתמש בידע שרכשו רק כשנשקפת סכנה ממשית לסביבה ולמאבטח עצמו.
קרב מגע בעולם
שיטת הלחימה וההגנה הישראלית, קרב מגע, צברה עם השני תהודה רבה ורבים בעלם החלו להתעניין בה. בארצות הברית נמשכים רבים אל השיטה הצנועה, הפשוטה אך החכמה והיעילה והיא נלמדת היום בחדרי כושר רבים, וכן במכללות ובאימונים פרטיים. חלוץ המאמנים בקרב מגע בארצות הברית הוא המאסטר רון מזרחי, המתגורר כיום בארצות הברית ומלמד בכמה קולג'ים את אמנות לחימה זו. קרב מגע נלמד היום במעל חמישים מרכזי לימו ד בארצות הברית. שלא כמו אמנויות הלחימה המגיעות מהמזרח הרחוק, קרב מגע לא נשען על פילוסופיה ורוחנית רבה, אלא שמה לה לדגש לנטרל איום קיים ולבצע מתקפה. בנוסף לפיתוח המיומנות הזו, קרב מגע מפעיל את כל השרירים ומסייע בחזיוק הכושר הגופני.
קרב מגע בחברות אבטחה
מאבטחים של חברות אבטחה לומדים את היסודות העיקריים ומקיפים ביותר של קרב מגע. במהלך האימונים לומדים המאבטחים טכניקות להגנה עצמית, התגוננות נגד תוקף בודד או כמה תוקפים, התגוננות נגד התקפות סכין, אלה ונשק חם. כל האימונים שמים דגש על סיטואציות אמיתיות. העקרונות המנחים של קרב מגע הינם:
מודעות – פיתוח מודעות ורגישות למצבים שיכולים להתפתח לכלל מתקפה
ביטחון – השיטה לא נשענת רק על חזקה או כוח. באימון לומדים המאבטחים לתקוף נקודות תורפה ולאו דווקא להפעיל כוח מול התוקף, שאולי הוא אפילו חזק מהם. דווקא תרה זו מקנה בטחון רב ללומדים אותה.
כושר גופני – קרב מגע מפתח את הכושר הגופני ואת מיצוי היכולת האישית של כל מתאמן. הדבר נעשה באמצעות התמקדות בכוח סבל, מהירות ודיוק. אימוני קרב מגע תורמים לפיתוח הקואורדינציה, הרגישות והמודעות למצבים מסוכנים.
ברחבי העולם משמש אולי קרב מגע לפיתוח כושר גופני וללימוד הגנה עצמית, אולם עבור חברות אבטחה זהו חלק בלתי נפרד ותנאי הכרחי בתוכנית האימונים המקיפה, היסודית והמתקדמת שעובר כל מאבטח בחברת האבטחה, כדי להבטיח יכולת הגנה ושמירה הטובים ביותר, היעילים ביותר והמתקדמים ביותר.