אין זה סוד כי ישובים רבים בארץ זקוקים לאבטחה. לא מעט ישובים נתונים תחת סכנות רבות, ביניהן כלכליות, כמו פריצות לבתים וגניבת רכבים, וגם סכנות בטחוניות. השאלה העומדת כיום בפני אותם הישובים היא האם אמצעי האבטחה הקיימים בישוב הם מספיקים כדי לספק את המענה הבטוח ביותר לתושבים. מה דורשת אבטחת ישובים וכיצד היא מוכיחה את עצמה כיעילה?
אבטחה מודרנית והיקפית לישוב המוגן
אבטחת ישובים "קלאסית", מושתתת על התפיסה של אבטחה היקפית לישוב כולו. משמעות הדבר היא אבטחה מעט מיושנת, הכוללת גדרות מסביב לישוב, שערים, ידניים או אלקטרוניים, הנמצאים בכניסה לישוב ואשר מאוישים על ידי שומר, לפעמים רק בחלק משעות היום, וסיור העובר בישוב מדי כמה שעות. השאלה הנשאלת היא האם זה מספיק לאבטחת הישוב והאם סוג אבטחה שכזה נתן את המענה האולטימטיבי להבטיח את שלומם של התושבים בישוב לאורך כל היום והלילה. התשובה לכך היא חד משמעית לא.
בין הקונבנציונלי למודרני
הבעייתיות באמצעי אבטחה קונבנציונליים כאלו, היא הליקויים הרבים הקיימים בה. למשל, שומר בכניסה לישוב יכול לעצור רכב בכניסה, לבדוק את הרכב ואת תעודת הזהות, אולם אם אינו מימן ומקצועי, לא יידע לזהות את כוונות הנכנס, שאולי הגיע במטרה לבצע פריצה. תורת האבטחה במתכונת הקלאסית שלה כבר אינה יעילה. אבטחה מודרנית ומתקדמת היא כזו שבאפשרותה לספק מענה אפקטיבי ומקיף להבטחת שלומם של התושבים בישוב. אבטחה כזו יכולה להיות אבטחה היקפית מודרנית ומשוכללת שתתן מענה לתרחישים פליליים כמו פריצות או תרחישים בטחוניים. כדי לספק את הבטחון ברמה הגבוהה ביותר, עליה לעשות שימוש במאבטחים מצטיינים ובעזרים טכנולוגיים חדשניים ומתקדמים, שיספקו רמת מיגון אפקטיבית וגבוהה. אמצעים אלו יסייעו מאד להרחיב את השטח הממוגן. למשל, בנוסף למאבטחים בכניסה לישוב, מומלץ להציב על גדרות הישוב מצלמות אלקטרוניות.
אירועים קשים שנגמרו בנזקים חמורים יכולים היו להמנע לו היה שימוש, בנוסף להצבת שומרים בכניסה ליישוב, במצלמות אבטחה שהיו קולטות תנועות חשודות, שולחות התראה ויזואלית למוקד האבטחה ומביאות לסיכול האירוע.
תפיסת אבטחת היישובים צריכה לצאת מנקודת המוצא כי נבדקו ונבחנו לעומק כל הפרמטרים שיבטיחו מניעה וסיכול של כל תרחיש העלול לקרות ביישובים ולאיים על שלומם או על רכושם של תושבי היישוב.
חמשת הצעדים ההכרחיים באבטחת ישובים מודרנית:
- תוכנית אבטחה היקפית וכוללת שתבטיח הפחתת סיכונים למינימום ובמקביל לא תגביל את צעדי תושבי הישוב או תסרבל את שגרת חייהם.
- תוכנית אבטחה הכוללת תכנון לוגיסטי, בחינת אופי ומבנה הישוב, נקודות התורפה שבו ומציאת פתרונות להתמודד עם נקודות אלו. תכנון כזה נקרא הערכת סיכונים. בהערכה זו נבחנת גם הסבירות לתרחישים שונים וחומרתם, כולל מחקר אירועים מהעבר, ניתוח הסתברות לתרחישים דומים בעתיד וכדומה.
- הצגת תוכנית אופרטיבית. מצגת זו נקראת גם ניהול סיכונים והיא כוללת את כלל הפעולות הדרושות לשמירה על בטחונם של התושבים והאמצעים למיגור התרחישים השונים.
- שיתוף פעולה עם קב"ט הישוב וכל גורמי הבטחון. הכוונה היא לעבודה בשקיפות מלאה, בהתאם ובכפוף לנוהלי הבטיחות הנדרשים מגורמים רשמיים כמו משטרת ישראל, המשרד לבטחון פנים וכדומה. חברת אבטחה מקצועית לא תתחיל לפעול לפני קבלת האישורים הנדרשים והסכמתם של כל הנוגעים בדבר, כולל ראשי היישוב.
- ניסיון מקצועי – כדי שמערך האבטחה ההיקפי יהיה במיטבו, נדרשים צוותים מנוסים, אמונים על אבטחת יישובים, על זיהוי תרחישים מסוכנים, סיכולם והתמודדות עימם, צוותי סיור בישוב, מוקדי קשר ופריסת רשת בטחון בישוב כולו, כולל במבנים כמו בתי ספר וגני ילדים.