מבני ציבור, מבנים ממשלתיים ומוסדות המסמלים לאומיות וריבונות הם אובייקטים מובהקים לפעילות חבלנית, לאומנית ועוינת ונמצאים, באופן קבוע ומתמשך, ברשימת יעדי הטרור הבולטים הנמצאת בידי כוחות הביטחון. לא מדובר רק על מבנים כמו בניין הכנסת, בניין בית המשפט העליון, קריית הממשלה או הבסיס הצבאי "הקריה" בת"א בו יושבת צמרת צה"ל, אלא גם מוסדות כמו אוניברסיטאות, מרכזי מסחר ועסקים ואפילו בתי חולים, עד כמה שהדבר נשמע לא הגיוני ולא ראוי.
כן, דווקא בתי חולים, האמורים לשמש כמקומות ניטראליים המשרתים את כלל האוכלוסייה ואת כל מי שזקוק לטיפול רפואי מיידי או מתמשך, הם אלו שנחשבים כסוג של יעד לפעילות חבלנית עוינת ונמצאים, כל הזמן, בערנות ביטחונית ומודיעינית מפני כל תרחיש ולכן גם חשובה ומשמעותית שאלת האבטחה הפרטית בבתי חולים, האמורה לשמש כגורם המונע כניסה בלתי מורשית למבנים ולמרחב וכמי שתפקידה לשמש כזרוע הביצועית הראשונית לנטרול איומים וסכנות עד להגעת הכוחות המיומנים יותר של המשטרה, הצבא והיחידות המבצעיות השונות.
מהו התמהיל הייחודי של בתי החולים?
מכיוון שבית חולים הוא "עיוור" לכל הבדל או רקע של הבאים בשעריו, הרי שהיכולת למנוע כניסה או ליצור סוג של סלקציה בין הנמצאים בתוכו היא יכולת מוגבלת ביותר ובדיוק בנקודה זו באה חשיבותו של המאבטח היחיד, זה שעומד בפתח המבנה, בודק את תיקי הנכנסים ואותם עצמם ומאפשר את כניסתם לתוך המיון, המחלקות והמרפאות. כאשר מדובר על מאבטחים מיומנים ומקצועיים, אשר עוברים הכשרות, רענונים ותרגולים קבועים ותכופים, הרי שיכולתם לזהות סימנים מחשידים ברכבים, בכבודה ובהתנהגויות, לדעת איך לפנות לגורם החשוד מבלי לגרום לו להילחץ או לפעול בפזיזות ובעיקר כיצד לנטרל אותו על פי כללי נוהל מעצר חשוד, פתיחה באש או עיכוב, היא יכולת מבוססת ידע ומיומנות ולכן היא אפקטיבית יותר מפעילות מאולתרת, המבוססת על אמוציונאליות, רגש ופעולות נמהרות.
אבטחת בתי חולים חשובה לא רק, כמובן, לשם מניעת פעילות חבלנית עוינת, שם מקצועי יותר לפעילות טרור לאומני, אלא גם למניעת אלימות פיזית כלפי אנשי צוות, מאושפזים ומבקרים אחרים במוסד. מאבטחים מוסמכים, הפועלים במסגרת מפעל ראוי ומורשה, מחזיקים בידיהם תעודת סמכויות המעניקה להם זכויות עיכוב, מניעת כניסה ושימוש בכוח סביר על מנת למנוע תחילת, המשך או התרחבות אירועי אלימות ולכן יכולתם לזהות איומים פוטנציאליים להתלקחות אלימה, ליצור חציצה בין הניצים והצדדים המעורבים ולפעול בהתאם לנוהלי האבטחה הקיימים במקום, תלויה בכושרם הפיזי, בהבנתם את מהות תפקידם וביכולת שלהם לעבור ממצב של שגרה ורגיעה למצב של "דופק מבצעי" בתוך שניות ספורות.
אלמנט ייחודי נוסף של בתי החולים, במיוחד הגדולים והמרכזיים שבהם, הוא התפקיד שלהם בזמן חירום כמו מלחמה, אירוע טרור המוני או אסון טבע, אז מגיעים אליהם פצועים, צוותי פינוי, צוותי חירום, צבא ומשטרה, כמו גם תקשורת, משפחות וסתם סקרנים ואז ניכרת גם חשיבותם של מאבטחי בתי החולים, המהווים מענה ראשוני לאירוע, מספקים את הסיוע לשאר הכוחות ואמורים לשמש כזרוע הביצועית של ניהול האירוע עד לסיומו, וגם לאחריו, בהרגעת הרוחות, שמירה על השקט והביטחון והחזרת המצב למצב שגרה.
אבטחה צמודה על אובייקט מאוים
לא אחת אנו נדרשים לאבטחה פרטית של אישים מסוימים המאושפזים בבית החולים, המעוניינים בשמירה צמודה והגנה על ביטחונם האישי – ברוב המקרים הנ"ל מדובר על אנשים מאוימים, כאלה שמצויים בעיצומם של סכסוכים עם גורמים עבריינים, לעיתים אלה אזרחים בעלי חובות לגורמים מסוימים, סכסוכים על רקע פלילי או רומנטי וכדומה. אבטחה צמודה שכזו שומרת באופן הדוק על האובייקט המוגן ומוודאת כי הוא בטוח מפני תקיפה בהפתעה ע"י אויבים/יריבים שאורבים לשלומו.
לסיכום, אבטחת בתי חולים היא אבטחה חשובה מכדי שתהיה חובבנית או לא מקצועית ואסור שתיחשב לכזו שבאה רק לשם מראית עין. מדובר על מקום שבו הכל יכול לקרות וככל שצוות האבטחה מיומן, מקצועי ומנוסה, כך יימנע אסון כבד, גם ברמה המקומית וגם ברמה הלאומית.