אבטחה היא תחום הדורש לא רק כושר גופני מעולה, ערנות וקפדנות ושליטה בקרב מגע. התחום כולל ציוד ואביזרים שישלימו את עבודת המאבטח ויסייעו לו לעשות את עבודתו על הצד הטוב ביותר. מהו ציוד למאבטחים, למה הוא משמש ובאילו נסיבות?
עזרי אבטחה מצילי חיים
אבטחה בישראל היא נושא רגיש, מורכב וחשוב. האיומים הביטחוניים בארץ מגיעים מגורמים עוינים, זאת לצד שמירה על בטחונו ושלומו של הציבור גם מפני מפגעים ותרחישים שונים המגיעים "מבפנים", ביניהם התפרעות, גילויי אלימות, גניבות, וונדליזם ועוד. עבודתם של המאבטחים מתבצעת רק לאחר שעברו מיונים קפדניים של חברת האבטחה, הכשרה מקצועית, חלקה ניתנת על ידי המשטרה, ובדיקת עברו של כל אחד ואחד מהמאבטחים, עם עדיפות יוצאי יחידות קרביות ויחידות מובחרות אחרות. הסיבה לקפדנות היתרה בכל הנוגע לאבטחה, היא התנאים ונהלים הנוקשים שמציבה משטרת ישראל בפני כל חברת אבטחה ואם לא יעמדו בנהלים אלו, לא יקבלו רשיון ואישור לעסוק באבטחה. בנוסף, לשמירה על ביטחון הציבור והמבנים בישראל יש ערך עליון והמאבטחים מודעים לכך ומקבלים אחריות רבה על כתפיהם.
כדי שעבודת האבטחה תהיה מקיפה וכוללת ותספק מענה למגוון רחב של תרחישים, מקבלים המאבטחים ציוד אבטחה נלווה, המשמש אותם בהתאם לאפי וסוג הפעילות אותה הם מבצעים:
מדים- כל חברת אבטחה מספקת מדים, כולל כובע למאבטחים. לבישת מדים משמשת כגורם מרתיע, מקנה תוקף רשמי למאבטח, ממש כמו נוכחות של שוטר. בנוסף, המאבטח מזוהה כאיש מקצוע המשויך לקבוצה המספקת שירותי אבטחה, כך שאם הוא נושא נשק, הדבר לא מתפרש כחריג או מבהיל. במקרים של אבטחת אישים, לובשים המאבטחים חליפה ועניבה.
ציוד לפיזור הפגנות – ציוד זה משמש מאבטחים העוסקים באבחת הפגנות והתכנסויות. במקרים רבים ההפגנה יוצאת מכלל שליטה ויש צורך לפזר אותה לפני שייגרם נזק למשתתפים, לשירותי המשטרה והאבטחה ולעוברים ושבים. כמו כן, אם מתקיימת הגנה ספונטנית וללא קבלת היתר מהמשטרה, יש לפזר גם אותה. ציוד לפיזור הפגנות כולל כדורי גומי, גז מדמיע או פצצות סרחון, זרנוקי מים, אלות וכדומה. חשוב להדגיש כי על אף האישור שניתן למאבטחים לשאת עזרים אלו בעת הפגנות, השימוש בהם נעשה באופן הדרגתי, ורק לאחר שהיו נסיונות לפזר את ההפגנה עצמאית ולא תוך שימוש בכוח.
נשק חם – מאבטחים שעברו מיון, מבדקים, הכשרה והדרכה ואשר קיבלו רשיון לעסוק באבטחה, מורשים לשאת נשק חם. המאבטחים עוברים הכשרה בשימוש בנשק במטווחים של משטרת ישראל, וקורסי רענון תקופתיים. אחזקת נשק באישור חלה היום על מאבטחים בכל סוגי האבטחה, בין אם אבטחת מתקנים ומבנים ובין אם באבטחת מועדונים, אישים ומשלחות.
עזרים טכניים – ציוד אבטחה כולל גם עזרים טכניים, ביניהם מכשירי קשר, אלחוטיים ונייחים, אוזניות שב"כ, מגנומטרים ומכשירי ניווט. מכשירי הקשר משמשים לתקשורת עם המוקד ולתקשורת בין מאבטח אחד לאחר, במקומות בהם נדרשת נוכחות גדולה יותר של מאבטחים. האוזניות הן נסתרות ומשמשות לרוב מאבטחים אישיים, או במהלך אירוע בו לא רוצים המאבטחים להפר את שלוות המקום או מעוניינים שלא לבלוט יתר על המידה. מגנומטר הוא גלאי מתכות, שיכול להיות ידני , למשל בעת בדיקת תיקים או במקומות קטנים. הוא גם יכול להיות מותקן בצורת שער או פתח, שכל מי שעובר דרכו, עובר סריקת מתכות. מגנומטר משמש בעיקר בכניסה למוסדות ומבני ציבור ומשרדים ממשלתיים.
אזיקים – מאבטחים רשאים לדורש מכל אדם המעורר את חשדם להזדהות ואף לעצור אותו עד להגעת המשטרה. אם החשוד מתנד, מנסה להמלט או מתפרע, רשאים המאבטחים לאזוק אותו באזיקים. לרוב, משמשים האזיקים כציוד עזר עבור מאבטחים בשכונות וישובים, במבנים ואתרי בנייה, מועדונים ואירועים.
אפוד מגן – לאור ניסיון העבר והמציאות בה אנו חיים, אין מקום לקחת סיכונים. המאבטחים לובשים מתחת למדים או החליפות אפודי מגן, ששומרים עליהם מפני רסיסים, ירי ונסיונות פגיעה.
נעליים – חלק מהציוד של המבטחים כולל סוגים שונים של נעליים. למשל, נעלי ספורט שישמשו אותם לאימוני לחימה וקרב מגע וכן נעלי עבודה חזקות ונוחות במיוחד. על המאבטח לחוש בנוח בעת עבודתו, שלעתים כוללת שעות רבות של עמידה, הליכה(פטרל) מסביב למתקן או מבנה ולעתים גם מרדף אחר חשודים. מסיבה זו הם נושאים גם נרתיקים נוחים לכל נשק, או חגורת נשק עם מקום לאביזרים נוספים.
אמצעי ראיית לילה – מאבטחים במקומות חשכים, כמו מחסנים מבודדים, אתרי בנייה, או אפילו כניסה לישובים, זקוקים לפנסים מיוחדים ואמצעים נוספים לראיית לילה שיסייעו להם בעבודתם.
פתרונות אבטחה מתקדמים
פתרונות האבטחה שמציעות חברות האבטחה הם מתקדמים ומקיפים וכוללים בתוכם עזרים וציוד מתקדמים והכרחיים לעבודת המאבטח, בהתאם לאופי הפעילות שלו. למאבטח מקצועי יהיה קל יותר ואף נוח יותר לתפקד בעת מצבי שגרה ובעת מצבי חירום, כשהוא נושא ציוד רלוונטי, שהוא גם נוח לנשיאה וקל לתפעול.