החל מעוד מס' ימים יהיו עיני העולם וחובבי הכדורגל נשואות לרוסיה, שם ייערך טורניר הכדורגל הגדול בעולם הכולל בתוכו הפנינג ענק של משחקי כדורגל מרתקים בין הנבחרות הגדולות והמובילות בעולם. למארגני הטורניר חשוב כמובן לייצר מרחב בטוח באצטדיונים השונים שיארחו את המשחקים.
נוכחנו לראות בשנים האחרונות שאירועי ספורט גדולים ברחבי העולם הפכו למטרות לגיטימיות ופוטנציאליות בעיני ארגוני הטרור בעולם. ביצוע של פיגוע באירוע ספורט כה חשוב לא רק שיביא, ככל הנראה, לנפגעים והרוגים רבים אלא יגרום אף לפחד ואפקט משמעותי ובינלאומי לגבי רצינותם וכוונותיהם של ארגוני טרור רצחניים.
במונדיאל הקודם שנערך בברזיל בשנת 2014 לקחו חלק חברות אבטחה מכל העולם וביניהם החברה הישראלית "ריסקו". זו השלימה הטעמת מערכת אבטחה בטרם החל הטורניר באצטדיון הכדורגל Arena Patanal בעיר קויאבה. האצטדיון שנבנה במיוחד לטורניר מכיל כ-44 אלף מקומות ישיבה ובו הותאמה על ידי "ריסקו" תוכנית שליטה ובקרה. זו אפשרה למערך האבטחה באצטדיון ומחוצה לו לשלוט ולאגד שליטה בכלל מערכות ביטחון שהוטעמו באצטדיון, בין היתר במערכות הכריזה, התאורה, בקרת הכניסה בכל השערים, בקרה על גישה לאזורים סטריליים ועוד.
גם לקראת המונדיאל ברוסיה נראה שייעשה שימוש בידע שצברו הישראלים בכל הנוגע לאבטחת אירועים גדולים. בפברואר האחרון פורסם באתר "וואלה ספורט" אודות פגישה שנערכה בין ניקולאי פטרושב, ראש המועצה לביטחון לאומי ברוסיה, לבין מקבילו הישראלי מאיר בן שבת. בפגישתם נידנו תכנים הנוגעים לשיתוף פעולה וייעוץ של בן שבת הנוגעים לאבטחת האירוע והגברת הביטחון, הן בימים לפני פתיחת המשחקים ואף במהלכם.
למול העובדה שהשנה נערך הטורניר ברוסיה, מעריכים המומחים שישנה מוטיבציה גבוהה יותר של ארגונים איסלאמיסטים לייצר פיגוע ראווה גדול וזאת למול העובדה שרוסיה עמדה ועודנה עומדת לצידה של סוריה למול ניסיונות ההפיכה במדינה.
אבטחת המונדיאל אפשרית תוך שיתוף פעולה חובק עולם וכולל עוד ניתור של מפגעים פוטנציאליים מכל מדינה בעולם ממנה מגיעים אוהדים לצפות במשחקים. החשש הכבד הוא שהיכולת לבצע פיגוע ראווה גדול יש ויכול להתרחש גם במרחק מהאצטדיונים, בין אם בשדות התעופה, תחנות רכבת מרכזיות, פארקים, מתחמי אוהדים (fan zone) ועוד.
נושא נוסף שמעסיק את הרשויות ואנשי האבטחה למונדיאל נוגע להגעתם של אוהדים חוליגניים שכל רצונם הוא להפוך את רחובות הערים המארחות לשדה קרב ואלימות בין קבוצות אוהדים. הרוסים, יחד עם מדינות אחרות, יתבקשו לזהות מי מהאוהדים המגיעים לארצם באו במטרה לזרוע הרס ואלימות כנגד קבוצות אוהדים אחרות. מניעת הגעתם מבעוד מועד ונטרולם עוד בשדה התעופה יביא לפתרון הבעיה עוד בטרם תתפתח לממדים הרי אסון ובהם פגיעה ברכוש רב ובנפש.
חלק ניכר ובולט באבטחה במונדיאל הקרוב יישען גם הפעם על טכנולוגיות חדישות ומתקדמות שהופכות את האבטחה להדוקה ומחמירה תוך הרצון להקל על קהלי האוהדים שיגיעו לרוסיה. ביטוי לחידושים הטכנולוגיים שיהיו ברוסיה ניתן היה לקבל מאלכסיי סורוקין, נשיא הוועדה המארגנת של המונדיאל, אשר תיאר בעיני עיתונאים את אחד החידושים: "נכניס לשימוש תעודת זהות מיוחדת לאוהדים, כך שחובבי הכדורגל מכל העולם יוכלו להיכנס לרוסיה ללא צורך בוויזה ויוכלו לנוע בין הערים המארחות בחינם. כמובן שתעודות הזהות הללו יסייעו לנו לצורכי האבטחה".
הרוסים מודעים לעובדה שהצלחת המונדיאל היא קודם כל בארגון נוח שמשרה ומעניק ביטחון לאוהדים המתארחים במדינה. אם יתווסף לכך כדורגל סוחף ומהנה כפי שכולם מצפים – מה טוב.